صفحه اصلی
اطلاع رسانی
- به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات خوش آمدید.
- شهروندان می توانند پس از ثبت نام رایگان درخواست اطلاعات خود را برای دستگاه ها و موسسات مرتبط و فعال در این سامانه ثبت نمایند.
- تعریف اطلاعات در این قانون : هر نوع داده كه در اسناد مندرج باشد يا به صورت نرمافزاري ذخيره گرديده و يا با هر وسيله ديگري ضبط شده باشد.
- اطلاعات عمومی: اطلاعات غيرشخصی نظير ضوابط و آييننامهها، آمار و ارقام ملی و رسمی، اسناد و مكاتبات اداری كه از مصاديق مستثنيات فصل چهارم اين قانون نباشد.
- مؤسسات عمومی: سازمان ها و نهادهای وابسته به حكومت به معنای عام كلمه شامل تمام اركان و اجزاء آن كه در مجموعه قوانين جمهوری اسلامی ايران آمده است.
- مؤسسات عمومی مكلفند اطلاعات موضوع اين قانون را در حداقل زمان ممكن و بدون تبعيض در دسترسی مردم قرار دهند.
- مؤسسه عمومی يا خصوصی بايد به درخواست دسترسی به اطلاعات در سريعترين زمان ممكن پاسخ دهد و در هر صورت مدت زمان پاسخ نمی تواند حداكثر بيش از ده روز از زمان دريافت درخواست باشد.
- شهروندان پیش از ثبت درخواست اطلاعات قانون، آیین نامه اجرایی و شیوه نامه های مصوب را مطالعه کنند.
- این سامانه برای پیگیری امور استخدامی ،ثبت شکایت، دریافت مشورت و شرح اقدام از دستگاه ها و موسسات کارکردی ندارد.
- در بخش " اسناد منتشر شده " این سامانه تعداد زیادی سند توسط دستگاه ها و سازمان ها در راستای نفع عمومی منتشر شده است.
- مؤسسه عمومی نمی تواند از متقاضی دسترسی به اطلاعات هيچگونه دليل يا توجيهی جهت تقاضايش مطالبه كند.
- اطلاعاتی كه متضمن حق و تكليف برای مردم است بايد علاوه بر موارد قانونی موجود از طريق انتشار و اعلان عمومی و رسانههای همگانی به آگاهی مردم برسد.
- مصوبه و تصميمی كه موجد حق يا تكليف عمومی است قابل طبقهبندی به عنوان اسرار دولتی نمی باشد و انتشار آنها الزامی خواهد بود.
- در بخش " گزارش " وضعیت پاسخگویی دستگاه ها و موسسات فعال در سامانه برای عموم قابل مشاهده است.
- از طریق رایانامه info@iranfoia.ir پیشنهاد، انتقاد و نظرات خود را برای مدیر سامانه ارسال نمایید.
- درخواست دسترسی به اطلاعات شخصی تنها از اشخاص حقيقی كه اطلاعات به آنها مربوط می گردد يا نماينده قانونی آنان پذيرفته می شود.
- هزینه اینترنت کاربران سامانه ملی انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به صورت نیم بها محاسبه می شود
slider_menu
How does the system work?
foiabrands
dynamic rules
بسم الله الرحمن الرحیم حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او، انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچکس نمیتواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع فرد یا گروهی خاص قرار دهد. ملت ایران این حق را از طریق اصول قانون اساسی اعمال کرده؛ و بهموجب اصول 113 و 121، مسئولیت اجرا و پاسداری از قانون اساسی را بر عهده رئیسجمهور نهاده است. رئیسجمهور که در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران بر پشتیبانی از حق، گسترش عدالت و حمایت از آزادی و کرامت انسانی افراد و حقوق ملت در قانون اساسی به خداوند سوگند یادکرده است، «منشور حقوق شهروندی» را بهمثابه برنامه و خطمشی دولت برای رعایت و پیشبرد حقوق اساسی ملت ایران اعلام میکند.
ماده 22-حق شهروندان است که از تصمیمات و اقدامات اداری که بهنوعی حقوق و منافع مشروع آنها را تحت تأثیر قرار میدهند، آگاه شوند.
ماده 23-مقامات و مأموران اداری باید در روابط خود با شهروندان پاسخگو و قابلدسترس باشند و چنانچه درخواستی را رد کنند باید حسب تقاضا،بهصورت مکتوب پاسخ داده و حداکثر راهنمایی را در چارچوب صلاحیتهای خود ارائه نمایند.
ماده 29-دولت از آزادی، استقلال، تکثر و تنوع رسانهها در چارچوب قانون حمایت میکند. هیچ مقامی حق ندارد برخلاف موازین قانونی برای انتشار یا عدم انتشار اطلاعات یا مطالب درصدد اعمال فشاربر مطبوعات و سایر رسانهها برآید یا به سانسور یا کنترل نشریات و سایر رسانهها مبادرت نماید.
ماده 30-حق شهروندان است که به اطلاعات عمومی موجود در مؤسسات عمومی و مؤسسات خصوصی ارائهدهنده خدمات عمومی دسترسی داشته باشند. همه دستگاهها و نهادها موظف به انتشار مستمر اطلاعات غیر طبقهبندیشده و موردنیاز جامعه میباشند.
ماده 31-حق شهروندان است که به اطلاعات شخصی خود که توسط اشخاص و مؤسسات ارائهدهنده خدمات عمومی جمعآوری و نگهداری میشود دسترسی داشته باشند و در صورت مشاهده اشتباه، خواستار اصلاح این اطلاعات گردند. اطلاعات خصوصی مربوط به افراد را نمیتوان در اختیار دیگران قرار داد، مگر بهموجب قانون یا با رضایت خود افراد.
ماده 34-حق شهروندان است که از مزایای دولت الکترونیکی و تجارت الکترونیکی، فرصتهای آموزشی و توانمندسازی کاربران به صورت غیر تبعیضآمیز برخوردار شوند.
ماده 35- حق شهروندان است که از امنیت سایبری و فناوریهای ارتباطی و اطلاعرسانی، حفاظت از دادههای شخصی و حریم خصوصی برخوردار باشند.
ماده 36-حق هر شهروند است که حریم خصوصی او محترم شناخته شود. محل سکونت، اماکن و اشیاء خصوصی و وسایل نقلیه شخصی از تفتیش و بازرسی مصون است، مگر به حکم قانون.
ماده 37-تفتیش، گردآوری، پردازش، بهکارگیری و افشای نامهها اعم از الکترونیکی و غیر الکترونیکی، اطلاعات و دادههای شخصی و نیز سایر مراسلات پستی و ارتباطات از راه دور نظیر ارتباطات تلفنی، نمابر، بیسیم و ارتباطات اینترنتی خصوصی و مانند اینها ممنوع است مگر به موجب قانون.
ماده 38-گردآوری و انتشار اطلاعات خصوصی شهروندان جز با رضایت آگاهانه یا بهحکم قانون ممنوع است.
ماده 39-حق شهروندان است که از اطلاعات شخصی آنهاکه نزد دستگاهها و اشخاص حقیقی و حقوقی است، حفاظت و حراست شود. در اختیار قرار دادن و افشای اطلاعات شخصی افراد ممنوع است و در صورت لزوم به درخواست نهادهای قضایی و اداری صالح منحصراً در اختیار آنها قرار میگیرد. هیچ مقام و مسئولی حق ندارد بدون مجوز صریح قانونی، اطلاعات شخصی افراد را در اختیار دیگری قرار داده یا آنها را افشا کند.
ماده 45-فعالیتهای مدنی در حوزههای حقوق شهروندی حق هر شهروند است. سازمانهای مردمنهاد باید حق دسترسی به اطلاعات و دادگاه صالح را برای دادخواهی در مورد نقض حقوق شهروندی داشته باشند.
ماده 68-شهروندان در حق دستیابی به فرصتهای اقتصادی و امکانات و خدمات عمومی و دولتی برابرند. انعقاد قراردادها و پیمانهای بخش عمومی و دولتی با بخش خصوصی و اعطای هر نوع مجوز در حوزه اقتصادی به شهروندان باید با رعایت قوانین و مقررات مربوط و رقابت منصفانه در دستیابی به فرصتها و امکانات انجام شود.
ماده 69-حق شهروندان است که از فرایند وضع، تغییر و اجرای سیاستها، قوانین و مقررات اقتصادی اطلاع داشته باشند و نظرات خود را به اطلاع مرجع تصویبکننده برسانند و با فاصله زمانی مناسب از اتخاذ تصمیمات متفاوت با سیاستها و رویههای پیشین مطلع شوند تا بتوانند خود را برای وقوع تغییرات آماده کنند و پس از اتخاذ تصمیم و برای رعایت اصل شفافیت، شهروندان حق دارند با اطلاعرسانی عمومی از تصمیمات آگاهی یابند.
ماده 70-حق شهروندان است که بهصورت برابر و با شفافیت کامل از اطلاعات اقتصادی و ازجمله اطلاعات مربوط به برگزاری مزایدهها و مناقصهها مطلع شوند.
- قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
- آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
- آیین نامه اجرایی ماده 8 قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات (جدید)
- آیین نامه اجرایی تبصره 1 ماده 18 قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بنگاه های اقتصادی عمومی
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات تشکل های مردم نهاد
- شیوه نامه تفکیک اطلاعات تجاری از اطلاعات عمومی
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات موسسات خصوصی ارائه دهنده خدمات عمومی
- شیوه نامه رفع اختلاف در چگونگی ارائه اطلاعات
- شیوه نامه تشخیص و تفکیک اطلاعات مربوط به حريم خصوصي و اطلاعات شخصی از اطلاعات عمومی
- شیوه نامه دسترسی آزاد به اسناد و مکاتبات اداری
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مجوزهای دولتی و مجوزهای مؤسسات خصوصی ارائه دهنده خدمات عمومی
- شيوه نامه تشخيص و تفکيک اسرار دولتی از اطلاعات عمومی
- شيوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات متضمن حق و تکليف برای مردم (قوانین، مقررات و تصمیمات عمومی)
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات « شهرداریها و شوراهای شهر و روستا»
- شیوه نامه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات« قراردادها»
- فرم درخواست حضوری